loading...

luni, 6 iunie 2016

ULEI ESENTIAL DE MENTA preparat in casa. Beneficiile lui pentru sanatatea noastra.

INGREDIENTE:
4 linguri frunze uscate si maruntite
250 ml ulei de floarea soarelui

PREPARARE.
Se pun, intr-o sticla inchisa la culoare, frunzele uscate si maruntite, Peste ele se toarna uleiul. Se infileteaza sticla si se lasa la macerat timp de 3 saptamani, la temperatura camerei. Din cand in cand se agita sticla.
Dupa 3 saptamani, se strecoara continutul , printr-o sita deasa, intr-un alt recipient, inchis la culoare. Se inchide bine si se pastreaza la rece, in frigider.

PROPRIETATI.
Acest ulei contine substante nutritive si multe minerale: fier, magneziu, mangan, calciu, potasiu si cupru. El mai contine acid folic, acizi grasi Omega-3, dar si vitaminele A si  C.
Este indicat in diferite afectiuni, de la cele respiratorii, migrene, febra, indigestie, spasme intestinale, greata, diaree, dureri musculare si ale articulatiilor, eruptii cutanate, stres, depresie, anxietate, alungarea insectelor.
Uleiul esential de menta mai este folosit si in cosmetica, la prepararea diferitelor creme si sapunuri cosmetice.

ADMINISTRARE:
in stres, depresie, anxietate, stari de neliniste. Se recomanda o baie generala, care trebuie sa dureze 20 minute. In apa de baie se pun 12 picaturi de ulei de menta. Aceasta baie este confortanta si revitalizanta pentru organism. 
in dureri de cap. Se maseaza tamplele si fruntea cu o picatura din acest ulei.
in sinuzite, nas infundat, probleme respiratorii, rau de miscare, greata. Se pun cateva picaturi de ulei esential de menta pe o batista, care trebuie tinuta in dreptul nasului.
in dureri reumatice, musculare sau ale articulatiilor. Se recomanda o baie generala, in care se pun 12 picaturi de ulei, sau o baie de maini sau picioare (unde vom pune doar 4 picaturi de ulei, pt ca si cantitatea de apa este mai mica). Aceste bai vor dura 20 minute.
in inhalatii pentru combaterea sinuzitei si racelilor. Se pun 12 picaturi in 120 ml apa  fierbinte. Se si inspirati adanc, pe nas si gura, aburii care se degajă. Se acopera capul cu un prosop care să cuprindă si vasul, spre a mentine vaporii in interiorul prosopului. Se inspirati adânc, la început pe nas, apoi pe gură. Vaporii inhalati inhiba dezvoltarea bacteriilor. Se recomanda ca inhalatiile sa se faca seara, inainte de culcare.

Contraindicatii:
-  nu folositi acest ulei in boala de reflux gastroesofagian, ulcer, boli hepatice, boli ale veziculei biliare, blocaje  biliare, decat dupa ce veti cere sfatul  medicului.
-  in cazul persoanelor care sufera de diabet zaharat, dependenta de alcool sau boli hepatice și epilepsie.
nu este recomandat sa se utilizeze in timpul sarcinii sau alaptarii.

ATENTIE!
Uleiurile esentiale pot provoca reactii alergice la unele persoane. Atunci cand se utilizeaza pentru prima data un ulei esential, este recomandata efectuarea unui test,  pe o portiune mica de piele. Se asteaptă 24 ore pentru a observa daca apare o reactie neplacuta (iritatie, mancarime, roseata).

Observatie:  -  plantele medicinale sau remediile naturale, care sunt prezentate pe acest blog, nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate. Ele pot veni in ajutorul bolnavului, dar nu exclud si nici nu inlocuiesc tratamentele medicale, ci le completeaza.
                                                                 

4 Articole interesante:

loading...
loading...