loading...

marți, 14 iunie 2016

SALVIA in tulburarile de ciclu menstrual si de menopauza

Salvia contine principii active cu efect estrogen (asemanatoare hormonilor feminini), vitamine si saruri minerale. Aceasta planta are efecte importante in reducerea simptoamelor suparatoare din timpul ciclului menstrual si al menopauzei:
-   eliminarea problemelor legate de ciclul menstrual (menstre abundente si dureroase, cu drata prea mare, dreri abdominale ș.a.);
-   diminuarea scurgerilor abundente de sange;
-   reglează funcţiile ovariene;
-   reducerea bufeurilor de caldura din perioada menopauzei;
-   combaterea sterilitatii feminine;
-   eliminarea tesuturilor adipoase, flaste.

A.)  Ciclu menstrual neregulat, foarte abundent sau dureros, sterilitate feminina,  Se administreaza o jumatate de lingurita de pulbere de salvie, de trei ori pe zi, pe stomacul gol, inaintea meselor pricipale.. Aceasta cura va dura trei luni si va avea efecte de armonizare la nivel hormonal, influentand atat productia glandelor endocrine.
Pulberea de salvie - preparare.
Se obtine prin macinare cat mai fina a plantei uscate, cu rasnita electrica de cafea. Ea se depoziteaza in borcane de sticla inchise ermetic, in locuri intunecoase si reci (in frigider), pe o perioada de maximum doua saptamani (pentru ca uleiurile volatile din ea se evapora foarte rapid).

B.)   Tulburari de menopauza.  Se recomanda  tinctura de salvie care va reduce transpiratia, rarind aparitia bufeurilor, avand un puternic efect de reintinerire. Se administreaza cate o lingurita de tinctura diluata in putina apa, de 3 ori pe zi, pe stomacul gol, inaintea meselor pricipale. Efectele terapeutice apar dupa 4 saptamani. Un studiu efectuat in Italia in 1998, pe 30 de femei, a aratat ca dupa 3 luni de tratament cu salvie, s-au rarit sau chiar au disparut bufeurile nocturne, dar si transpiratia abundenta. Contra hemoragiilor care apar la debutul menopauzei se foloseste pulberea de salvie, administrata in acelasi mod ca mai sus.
Tinctura de salvie – preparare.
Se pun 15 linguri de pulbere de salvie intr-un borcan cu filet, peste care se adauga doua pahare (400 ml) de alcool natural (tuica, palinca) de 50 de grade. Se inchide borcanul ermetic si se lasa la macerat timp de doua saptamani, dupa care se filtreaza. Tinctura rezultata va fi pusa in sticlute mici, inchise la culoare, intr-un loc racoros si intunecat (in frigider). Este folosita ca echilibrant nervos si hormonal, dar si stimulent al activitatii cerebrale si al memoriei.


Precautii!

Administrarea plantei la persoanele extrem de sensibile poate produce convulsii digestive. Planta este contraindicata in general epilepticilor. In cazul diabeticilor insulino-dependenti, in timpul administrarii salviei, glicemia va fi strict supravegheata. Femeile care alapteaza nu vor folosi aceasta planta, care este recunoscuta pentru efectul sau foarte rapid de oprire a lactatiei.

Observatie:  -  plantele medicinale sau remediile naturale, care sunt prezentate pe acest blog, nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate. Ele pot veni in ajutorul bolnavului, dar nu exclud si nici nu inlocuiesc tratamentele medicale, ci le completeaza.


                                                             

4 Articole interesante:

loading...
loading...